Skip to content

Bagsiden af den smarte verden

Smart, smartere, smartestI mange år har vi ført sloganerne ”Driller computeren?” og ”Når computeren driller”. Er vi måske lidt bagud? Det handler ikke længere kun om computere vi bøvler med. Og dog …

Anno 2016 har mange mennesker ud over en computer også en smart phone og måske en tablet. Eller endda telefoner og tablets. Nogle har flere computere. Måske har du et smart ur, eller augmented glasses. Og anno 2016 vil vi gerne have, at de billeder vi tager med den ene telefon, kan ses på samtlige enheder vi ejer. Vi vil også have vores e-mail tilgængeligt hele tiden. Det kræver dog, at alle apparater er indstillet korrekt, og at de, populært sagt, ”snakker sammen”.

Danfoss, firmaet som er mest kendt for termostater og varmeregulering (kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Danfoss), lancerede for nylig en ny reklame for deres såkaldte Danfoss Link™ (http://www.danfoss.dk/newsstories/heating/2015-08-danfoss-link-launch/?ref=17179906934). I en tv-reklame fortæller de, at snart kan vores køleskab fortælle hvad vi mangler. Taleren i reklamen konkluderer, at en ”smart fremtid” ligger lige foran os.

Det er vi helt med på, hos Havécom Danmark. Fremtiden blev altså ikke, som Dr. Emmett Brown viste Marty McFly i Tilbage til Fremtiden II. Nej, fremtiden bliver meget mere ”smart”. Det kan naturligvis diskuteres hvorvidt det er smart at vi er online hele tiden, det er dog tilsyneladende det, vi moderne mennesker, ønsker. Og det kræver, at alle vores apparater bliver afstemt med hinanden. Anno 2016 er det allerede meget tricky, hvordan skal det være i fremtiden?

”Big brother is watching you” er et faktum. Uden at vi er dommedagsprofeter eller konspirationsteoretikere, er vi overbeviste om, at vi bliver overvåget. Ikke af regeringen. Det bruger vores kære embedsmænd ikke krudt på. Næh, vi har selv sagt ”ja” til at Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo, og mange andre organisationer overvåger os.

Vi kan naturligvis ikke spå. Det ville dog ikke undre os, at din Bilka-indkøbsvågn i 2026 er udstyret med et display, som byder dig personligt velkommen, fortæller hvilke varer du forventes at købe, og at du er 12 minutter forsinket i forhold til dit forventede ankomsttidspunkt. Desuden får du tilbud på de varer, du godt kan lide, forslag til andre varer som ligner det du plejer at købe og muligheden for at dele dine køb med andre. Rundt omkring i butikken står der skærme, som viser reklamer, tilpasset din levestil og dine præferencer, og naturligvis er din kreditværdighed allerede kontrolleret før du når kassen. Apropos kassen: du betaler ikke længere med Dankort – der findes meget smartere løsninger.

Lyder det helt hen i vejret? I supermarkedet Meny får du allerede tilbud, der er tilpasset dit købemønster (kilde: https://meny.dk/en-ny-maade-handle-paa). Systemet er resultatet af et samarbejde af firmaet bag Meny og Nets. Vi skriver gerne under på en samtykkeerklæring at Nets må dele oplysninger med Meny. Og at store virksomheder får lov til at se indhold på vores telefoner, når vi installerer en app der gør det nemmere for os at handle. Vi siger selv ”ja” til, at vi bliver overvåget. Vi siger selv ”ja” til, at vores vaner bliver overvåget. Vi siger selv ”ja” til, at vores færden på ”den digitale motorvej”, som Internettet blev kaldt i halvfemserne og starten af det nuværende millennium, bliver delt mellem forskellige virksomheder. Vi siger selv ”ja” til, at alle vores smarte apparater skal samarbejde. Selvom vi tror, at vi kan blokere nysgerrige virksomheder ved at sige ”nej” til cookies. Vi bliver overvåget, fordi vi selv ønsker det. Det er bagsiden af alle de smarte funktioner, vi tilføjer til vores liv. Har du imidlertid et teknisk problem med dine smarte apparater? Vi hjælper gerne med at få det hele til at fungere. Så forfærdeligt er det jo heller ikke, at der bliver holdt øje med din adfærd. Så længe du har ren mel i posen, kan du leve som før.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.