Skip to content

Dansk stavekontrol i Windows Live Mail

Dette er en ældre artikel, baseret på Windows 7. Det virker også i andre Windows-versioner, dog du skal være opmærksom på, at visse ting kan se anderledes ud.

I sidste uge afleverede jeg to nye computere hos en af mine kunder. Computere var udstyret med Windows 7, og har i den forbindelse ikke mere Outlook Express, som mine kunder var vant til at bruge på deres gamle computere. Heldigvis har Microsoft lavet et program, som kan erstatte Outlook Express mere eller mindre: Windows Live Mail. Der er dog én stor fejl, Microsoft har lavet: der følger ikke en dansk stavekontrol med.

Stavekontrol kan man få på et hav af sprog, polsk og tjekkisk inklusive, men dansk er der bare ikke. Og tilsyneladende heller ikke en mulighed for at tilføje noget. I hvert fald ikke i menuerne. Et lille søgemål på Bing  lærte mig at jeg ikke er den eneste der var interesseret i dette emne. Vigtigere endnu er, at jeg lærte hvordan man løser problemet. Problemerne er der jo for at blive løst, og i dette tilfælde har Peter Brun  hjulpet mig på vej. Jeg er bare bange for at han har gjort det lidt for indviklet. Så jeg tillader mig til at genskrive og forenkle hans metode lidt.

OBS: Jeg vil anbefale, at man følger denne metode KUN, hvis man har sådan nogenlunde styr på computere. Ikke at din computer vil eksplodere hvis du prøver og det går galt, men det er vigtigt at man skal føle sig trygt ved at gøre det her. Alt hvad du laver, er på egen risiko, men det er indlysende.
Metoden virker vist nok også under Windows Vista, det har jeg dog ikke testet. Nedenstående beskrivelse er således skrevet til Windows 7.

Først skal du finde ud af, om du har en 32-bit eller en 64-bit-udgave af Windows. Det gør du på følgende måde:
startKlik på Start (som regel ligger Start-knappen i venstre hjørne nederst) som ligner noget som vises her til venstre. Brug venstre museknap til at klikke på den – udgående fra at din mus er indstillet til højrehånd – som er standard i Windows.

startmenuNår du klikker på Start, kommer Startmenuen frem. Det ligner sandsynligvis noget som billede til venstre, hvis du ikke har ændret på udseendet af Startmenuen. Bemærk at eventuelle items i Startmenuen kan afvige fra hvad du ser i billedet.

content-menuNår du har Startmenuen frem gør du følgende:

Klik med højre museknap på Computer

Der vises et såkaldt indholdsmenu som vises her til højre.

Når du har gjort det, klikker du på Egenskaber med venstre museknap. Dette fremviser nogle oplysninger om din computer, og der kan du se om du har et 32-bit eller et 64-bit styresystem:

properties

For dig som bruger er det måske ligegyldigt om du har et 32-bit eller 64-bit styresystem, for Windows Live Mail er det ikke. Fordi installationsmappen til Windows Live Mail ligger på et andet sted i 32-bits-versionen af Windows end i 64-bits-versionen.

Den næste trin du skal udføre, er at åbne installationsmappen:
32bit: C:\Program Files\Windows Live\Mail\Proof
64bit: C:\Program Files (x86)\Windows Live\Mail\Proof

Sørg nu for, at Windows Live Mail er lukket ned. Det er vigtigt!

Kopier hele stien som passer til din version af Windows. Åbn så igen Startmenuen, og sæt stien ind, ved at klikke med højre museknap ind i søgefeltet i Startmenuen, hvor du så vælger “sæt ind”. Bagefter trykker du på Enter (retur).

Nu åbnes installationsmappen. I mappen finder du en undermappe som hedder prf0009. Nu er det tid til at downloade en fil: http://external.havecom.eu/download/prf0006.zip. Det er en komprimeret fil, hvor der ligger nogle mapper og filer i. Hele indholdet kopierer du ind i mappen, hvor der også ligger prf0009, således at der ligger to mapper: prf0009 og prf0006.

Nu kan du starte Windows Live Mail, med dansk stavekontrol. Værsgo’ 🙂

8 thoughts on “Dansk stavekontrol i Windows Live Mail

 1. Connyh says:

  Jeg fandt din vejledning til installation af dansk ordbog i Live Mail og ville med taknemlighed downloade zip-filen. Men linket fører hen til forsiden på dit website og jeg kan ingen zip-fil finde.

  Svar
 2. Jens Peter says:

  Tak for en fin vejledning. Nu har jeg Dansk stavekontrol i Live Mail

  Svar
  • Albert van Harten says:

   Hej Jens Peter,

   Det er vi glade for at høre! Hvis vi kan hjælpe dig med noget andet, siger du bare til 🙂

   Svar
 3. Joan says:

  Kære Albert van Harten.

  Jeg har lige fundet din hjemmeside, da jeg søgte på at få hjælp til at installere dansk stavekontrol i Win7 Live på min mands bærbare. Ved hjælp af denne lykkedes det mig, efter mange forsøg, at få den installeret. Jeg vil for god ordens skyld oplyse dig om, at jeg er 89 og ikke lige så hurtig på min bærbare, men jeg har haft pc i 16 år, så noget har jeg da lært.

  Men da jeg havde fået den danske stavekontrol på plads i min mands pc, var den danske tekst i han live mail blevet ændret til engelsk!  Kan  jeg bede om hjælp til at ændre det tilbage igen.

   

  Svar
  • Albert van Harten says:

   Hej Joan
   Tak for din besked. Beklageligvis har jeg først nu opdaget din tilbagemelding. Jeg må have kigget med min næse – sandsynligvis fordi din besked kom i min barselsperiode.
   Først og fremmest vil jeg rose dig for det faktum, at du i en alder på 89 tager udfordringerne op, og ikke lader dig skræmme af den nogle gange ugennemskuelige gåder af IT-verdenen.

   Når du skriver at “den danske tekst” i din mands Live Mail er ændret til engelsk, mener du så teksterne foroven, hvor der oprindeligt stod “Fil”, “Startside”, “Mapper”, “Vis” og “Konti”, som nu står på engelsk (f.eks. “File”, “Home”, “Folders” osv.)?

   Jeg glæder mig til at høre fra dig, og håber ikke at du har opgivet mig 🙂

   Venlig hilsen

   Albert van Harten

   Svar
 4. Jørgen says:

  Hej hvor det virkede – tak. Det virker også på Windows 10

  Hilsen  Jørgen

  Svar
  • Albert van Harten says:

   Tak, Jørgen
   Det er rart at vide at det også virker under Windows 10, selvom artiklen ikke tager højde for det 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.