Skip to content

Dødsfald: dit digitale liv dør ikke sammen med dig

Dine nærmeste burde kende til dit digitale liv. Om du vil eller ej, kommer der en dag hvor du ikke længere lever. Det offentlige system skal nok få lukket din bankkonto, og dine forsikringer stopper også automatisk ved dødsfald. Men hvad med din Facebook? Hvad med dit telefonabonnement? Og hvad med dine Cloudtjenester? Det er vigtigt at have styr på dine ting, men det er også vigtigt, at dine nærmeste nemt kan afslutte dit digitale liv.

For nylig har både Robert og Albert været ude ved en kunde, som havde en del konti ude på nettet. Vi kan finde på sjovere opgaver, men også her gælder: vi ved hvordan tingene er skruet sammen. Hos en af vores kunder, som for nylig havde mistet sin ægtefælle, var der rigtig meget vi skulle få fat i. Den afdøde havde jo flere mailadresser, og den ene blev brugt til visse online tjenester, og andre blev brugt til andre online tjenester. Vi havde heldigvis en liste med kodeord til diverse ting, men når et password er ændret, er det ikke altid sådan, at det også bliver skrevet ned i listen. Og især med f.eks. Google er det uhyre svært at få gendannet en konto, hvis man ikke kan diske op med svar på alle spørgsmål, de stiller for at sikre at man er den rette indehaver af en konto. Måske husker du hvornår din Gmail-adresse blev oprettet, men gør din partner også det? Og da du fortalte Apple at dit yndlingsjob er bager, selvom du aldrig har haft ambitioner til at blive det, hvordan vil din partner så kunne svare på det spørgsmål?

Luk ikke en afdødes email og telefon med det samme

Mange systemer har et verifikationssystem via e-mail og/eller mobiltelefon. Men hvis både e-mail og telefon er lukket ned efter dødsfald, så er det uhyre svært at få adgang til de forskellige konti. Hvis du f.eks. logger på din afdødes kærestes Hotmail, vil den første gang have en bekræftelse, før du kan foretage ændringer – og den bekræftelse kommer som regel via en anden e-mailadresse eller en telefon. Det kan blive et stort problem, hvis du ikke længere har adgang til dem.

Lav en liste

Og selvom vi ved hvordan IT virker, og selvom vi ofte kan udrette meget, er vi også ofte bundet af sikkerhedsforanstaltninger. Så derfor er det en rigtig god idé, at du holder en liste med koder til ALLE dine konti, herunder Facebook, Office 365, Apple, Dropbox og den afdødes teleselskab. Systemer, som er beskyttet med NemID, vil du ikke have adgang til, eftersom den afdødes NemID bliver lukket så snart dødsfaldet er konstateret.

Internetdomæner skal overføres til en anden person

Hvis den afdøde ejer et .dk-domæne, og domænet ønskes overtaget af dem, der står tilbage, så skal der sendes en attest fra Skifteretten til DK-Hostmaster, da DK-Hostmaster vil kunne se hvem der er arvingerne. Med udenlandske domæner (herunder .com) er det lidt anderledes – der er det firmaet, hvor domænet er købt, der skal håndtere det. Og hvad de kræver for dokumentation er altså forskelligt fra firma til firma.

Dokumenter efter dødsfald – hvad har du brug for?

Vi er ikke kun bundet af sikkerhedsforanstaltninger. Vi skal også holde os til lovgivningen, hvilket nogle gange kan være ret svært at håndtere. Især når det handler om love i andre lande, fordi virksomheden bag en bestemt konto ikke er dansk. Heldigvis har de fleste virksomheder respekt for dødsattester. Uanset er det altid en god idé at have digitale kopier af forskellige dokumenter: dødsattest, attest fra skifteretten, evt. vielsesattest, dåbsattest (eller fødselsattest, hvis vedkommende ikke blev døbt), kopi af pas, kørekort og/eller sundhedskort, og eventuelt en kopi af testamentet, så vidt det er relevant.

Eftermælekontakt

Derudover er det altid en god idé, at angive ”sikkerhedskonti” i de forskellige systemer, med en mailadresse af en af dine nære slægtninge. På Facebook kan du f.eks. angive en ”eftermælekontakt”, en som vil være i stand til at lukke din konto, i tilfælde af dødsfald.

e-Boks

Og så en sidste anbefaling, før vi kan lukke dette kedelige emne: sørg for en liste med dine passwords og de forskellige konti, opdater listen regelmæssigt, og gem den liste i din partners e-Boks. Alle, der har e-Boks, har 1 gigabyte opbevaringsplads i deres e-Boks. Det er et meget sikkert sted at opbevare dokumenter, herunder de dokumenter som vi skrev lige før, men også listen med passwords. Fordi din egen e-Boks bliver lukket umiddelbart efter dødsfaldet, anbefales det at du gemmer listen i en andens e-Boks – én du kender rigtig godt og stoler på.

Har du brug for hjælp til at sikre oplysninger om dit digitale liv, eller har du bøvl med at lukke diverse digitale tjenester af en afdød slægtning eller partner, så kontakt os. Vi ved hvordan det virker. Vi vil hjælpe dig.

2 thoughts on “Dødsfald: dit digitale liv dør ikke sammen med dig

 1. - Mona says:

  Hej

  Jeg skal have lukket min afdøde ægtefælles g-mail og har anmodet Google om dette.

  Jeg kender kodeordet til g-mail kontoen, men fik det kun som en mundtlig fuldmagt fra min ægtefælle i sin tid.

  Jeg har været inde på g-mail kontoen to gange efter dødsfaldet, fordi der var en huslejopkrævning, som jeg skulle have skrevet ud.

  Google har svaret mig, at de ikke vil lukke kontoen på min anmodning fordi:

  Vi kunne ikke bekræfte ægtheden af de indsendte dokumenter
  Vi kunne ikke bekræfte din tilknytning til den afdøde
  Vi kunne ikke bekræfte tilknytningen mellem denne Google konto og den afdøde
  Der er er mistænkelig aktivitet på kontoen

  Jeg har sendt dødsattest og vielsesattest til Google, men var ikke opmærksom på, at det skal oversættes til engelsk.

  Jeg vil spørge jer, om jeg selv kan gå ind og lukke kontoen, da jeg som sagt har adgangskoden til den eller er det ulovligt?

  Venlig hilsen

  Mona

   

  Svar
  • Albert van Harten says:

   Hej Mona

   Jeg beklager den sene reaktion. Jeg har ikke været opmærksom på din henvendelse.
   Det er et udmærket spørgsmål, tak for det.
   Hvorvidt det er ulovligt jf. amerikansk lovgivning, vil jeg ikke kunne svare på. Men der er ikke noget imod jf. dansk lovgivning, da mundtlige aftaler er lige så gyldige som skriftlige. Det skal dog siges, at hvis der skulle blive problemer, hvilket jeg stærkt tvivler på, så ligger bevisbyrden hos dig. Eftersom du har kodeordet til den pågældende konto, og du også kan bevise at din mand er afgået ved døden, vil jeg mene at du har nok bevis på, at du er berettiget til at lukke kontoen. Det er dog sådan med love, at de kan fortolkes på forskellige måder, og jeg fortolker den sådan, at det ikke ville være ulovligt hvis du lukker Google-kontoen.

   Hvis du har brug for hjælp til at lukke Google-kontoen, er du velkommen til at kontakte mig.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.