Skip to content

Earth overshoot day: #movethedate

Earth Overshoot DayVi mennesker har opbrugt de ressourcer, Jorden har til rådighed for 2018. Altså, de naturlige ressourcer, som Jorden har brug for og som Jorden kan producere for ét år, dem har vi brugt med endnu en tredje del af et år tilbage. Sidste år nåede vi det punkt en dag senere, d. 2. august. Det skrev Berlingske for et par dage siden.  Dagen, hvor vi har opbrugt Jordens ressourcer, kaldes Earth Overshoot Day.

Hos Computernørderne er vi ikke bare en flok dommedagsprofeter. Vi vil dog heller ikke bare råbe op om noget, uden at gøre noget ved det. Det er en seriøs sag, at vi mennesker forbruger mere end Jorden kan levere os. Da Danmark ligger på nr. 9 på listen over lande, der forbruger mest, synes vi at vi bør tage ansvar for det.

Ingen Planet B

For at bruge den tidligere præsident i Costa Rica, José Maria Figueres Olsens ord: ”Der findes ikke en Planet B”. For at kunne holde udbud og efterspørgsel i ligevægt, så skulle vi have 1,7 planeter som Jorden. Og det har vi ikke.

Jordens ressourcer i en computer

Af den grund har vi de seneste par år arbejdet hårdt på holde computere i gang i så lang tid som muligt. Den gængse overbevisning er, at en computer må kunne holde i tre år. De computere vi leverer, er designet til at holde mindst 2x så lang tid. Når din computer smides på genbrugspladsen, smider du nemlig også dens vægt gange med 400 i naturens ressourcer ud. Det er det, der blev brugt på at producere din computer (kilde: Drop Business As Usual, Sir Richard Branson).

Naturligvis kan vi holde helt op med at sælge computere. Men så vil I bare købe en computer et andet sted. Det løser ikke problemet. Derfor sælger vi computere der holder længere end billigt skrammel der købes i hypermarkeder og elektronik-giganter.

Derfor:

  • Vi har afskaffet emballage.
  • Vi vælger nøje de komponenter og den opbygning der gør at din computer holder længe.
  • Vi tilbyder regelmæssige eftersyn for at holde din computers helbred i top.
  • Vi tilbyder fjernsupport for at undgå at vi bruger unødigt brændstof på at køre frem og tilbage.
  • Vi tager din gamle computer retur for at sætte den i stand, sådan et andre kan få glæde af den.

Del dette! #movethedate

Vi skriver dette ikke for at gøre reklame for os selv. Vi hamrer os ikke på brystet. Vi vil bare opfordre alle til at tage det seriøst. Hvis vi fortsætter med vores overforbrug,  Vi vil gerne opfordre alle til at dele dette indlæg på de sociale medier, med hashtag #movethedate. For mere information: https://www.overshootday.org/

En skræmmende stigende graf

I 1987 var Earth Overshoot Day d. 19. december. Hvis vi ikke gør noget nu, så vil jorden om 30-40 år ikke kunne producere nok ressourcer for hele året allerede i januar-måned. Derfor er det uhyre vigtigt, at vi passer på med Jordens ressourcer. Altså: om du køber din computer hos os eller ej: lad være med at smide den ud for tidligt!

Skuespillerinde Emma Watson citerede for nogle år siden John F. Kennedy: Hvis ikke jeg, hvem så? Hvis ikke nu, hvornår så?

Hjælp os hjælpe dig. Og Jorden

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.