Skip to content

Hvis ens hjemmeside bliver hacket

Denne besked stod pludseligt på havecom.eu - vores hjemmeside var blevet hacketMåske har du lagt mærke til, at der i lidt over en uge har stået en besked på havecom.eu om, at hjemmesiden var hacket. En vis Saed har via vores hjemmeside givet udtryk for sin had mod Islamisk Stat og sin forkærlighed for Peshmarga-styrkerne i Irak.

Ikke vores budskab

Først og fremmest vil vi understrege, at vi ikke har noget som helst med sagen at gøre. Medarbejderne i Havécom har nok deres holdninger om den politiske og religiøse situation i Syrien, Irak og andre dele af verdenen, og skønt medarbejderne nok er enige på det punkt, er det ikke noget vi har valgt at kommunikere om med omverdenen i firmaregi.

Så ja, vores hjemmeside er blevet cracket (eller hacket, som mange kalder det). Ikke af den mest kloge cracker – han har ikke infiltreret sig i databasen til at ændre alle vores artikler. Han har heller ikke fjernet indholdet fra vores website og erstattet med noget helt andet. Han har heller ikke stjålet oplysninger om vores kunder, leverandører, samarbejdspartnere eller medarbejdere. Intet af det. Han kan bedst sammenlignes med en tilfældig forbipasserende der ser at en bil ikke er låst, sætter sig ind i bilen, og tager en pung der tilfældigvis ligger i bilen – det lykkes ham dog ikke at stjæle bilen.

Vinduet stod på klem

Lige inden “angrebet” (hvis vi skal bruge så tunge ord) blev vores hjemmeside opdateret. Vi bruger WordPress som system bag vores hjemmeside, og den var lige opdateret til version 4.7.1. Det viste sig dog at der var en sikkerhedsfejl i den version. Alle artikler, der var lagt ind siden opdateringen kunne ændres af andre. Det var det, der var sket.

Politiet

I første omgang har vi meldt det til politiet, og i den forbindelse valgte vi at lade teksten stå på vores hjemmeside, for at have bevis på at nogen havde brudt ind i vores hjemmeside. Politiet har tilsyneladende vigtige ting at lave, end at tage sig af borgerne (det har medierne også brugt energi og tid på at berette om, her på det seneste).

Det vigtigste er nu, at artiklerne er fjernet, og at vi har sikret os mod nye angreb. Indtil der kommer en ny opdatering der indeholder fejl. Det er jo umuligt at helgardere sig mod sådanne ting. Der, hvor der arbejder mennesker, vil der blive lavet fejl. Også hos en IT-virksomhed.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.