Skip to content

Gør mere med mindre: Windows 10 version 1903

Microsoft har lanceret en ny opgradering til Windows 10. Måske aner du det, eller måske ved du det – der kommer ikke en Windows 11 eller 12, eller en Windows New Experience eller hvilken fancy titel det nu kunne få. Windows 10 er den sidste Windows, og vil fremover blive forsynet med nye opgraderinger – foruden normale opdateringer. D. 22. maj 2019 udkom Windows 10 version 1903. Og Microsoft hævder, at du kan gøre mere med mindre ved at installere denne upgrade.

Som nørder kan vi være rigtig glad for den nye Windows-version. Der er et hav af småting som Microsoft har tilføjet eller forbedret. Men i det store hele tror vi ikke at forbrugerne mærker så meget af det. Mange ændringer sker under den såkaldte motorhjelm. De gavner dig, rigtig meget endda, men det påvirker ikke din dagligdag. Ligesom det ikke påvirker din dagligdag at du har tændrør i din bil (såfremt du har en benzinmotor i din bil) – du tænder bare din bil ved at dreje på nøglen eller trykke på en knap. Hvilke processer der bliver sat i gang og hvilke dele i din bil bliver aktiveret er ligegyldigt, så længe bilen bare fungerer. Selvom ingeniører hele tiden finder på forbedringer virker bilen præcis som dengang, bilen blev opfundet. Se eksemplet i bilen på billedet, det er den Spyker 1903: den har et rat, den har fire hjul, to forlygter, forsæder, en motor, længden er større end bredden, og det er mere behageligt at rejse med end at sidde i en hestevogn.

Sådan er det også med Windows, eller computere i det hele taget. Windows 10 har stort set de samme komponenter som Windows 95 havde. Og det er 24 år siden. Men tingene virker mere glidende, ser flottere ud (synes folk, der kigger med 2019-øjne). den er mere sikker og er intuitiv.

Skal du så installere den nyeste Windows?

Et stort rungende “JA”. Og gerne så hurtigt som muligt. Hvorfor? Helt saga blot er virus ikke, men virus er ikke længere den største trussel. Efterhånden går brugen af Internet op i en højere enhed, og på en måde er vi alle sammen koblet op til ét system: Internet. Mange af os bruger tjenester som Facebook og Twitter, iCloud og OneDrive, youSee og Stofa – så mange computere, tablets og telefoner har standardiserede egenskaber. Potentielt ligger der så utrolig meget information om os på nettet, at kriminelle vil kunne udnytte det. For at bruge en dør som en analogi: jo flere forskellige nøgler de har til et lås, des bedre kan de se hvilke egenskaber en selvfabrikeret nøgle har, for at kunne komme ind i en dør, der hidtil var lukket for dem.

Så professionelle, ondsindede hackere, vil prøve at finde huller i systemer for at aflure hvordan mange forskellige mennesker logger på de forskellige systemer, for at lære hvordan de kan fabrikere deres egen, universelle adgangsnøgle. De er nok næppe interesseret i dine feriebilleder fra Kreta, et brev til din oldemor eller endda en lånekontrakt med din bank. Ondsindede hackere tænker i et større billede: at komme ind i store systemer og så adgang til det hele, og helst uden at blive opdaget.

For nylig blev det klart at der er et sikkerhedshul i alle Intel-processorer som er blevet lavet i de sidste 8 år – og det hul kan benyttes til at samle brøkdele af informationer om, som til sidst kan hjælpe en ondsindet hacker til at blotlægge store mængder af data (og misbruge det). Det hul er lukket, hvis du bruger Windows 10 1903. Så derfor: Ja, du skal installere den nyeste Windows-opgradering. I øvrigt: der er et hav af andre sikkerhedshul, som ikke har fået mediernes opmærksomhed, men som også bliver lukket af Windows 10 1903. Der vil blive opdaget mange huller endnu, og ved hjælp af updates og upgrades vil du blive beskyttet mod dem. Derfor: opdater altid din computer.

Hvordan gør jeg det?

Vi plejer at sige: alt er nemt hvis du bare ved hvordan, og du har de fysiske muligheder.
De fysiske muligheder har du, hvis du har en computer med windows 7, 8, 8.1 eller 10, mindst 10 Gb (=Gigabyte) ledig diskplads (for en sikkerheds skyld) og en internetforbindelse. Ved du ikke om du har det, så lad være med at prøve dig frem med næste trin. Ring hellere til os.

Du kan nu gå ind i https://www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10 og vælge et af de værktøjer der for at opgradere din computer. Derefter følger du de anvisninger på din skærm.

Da vi ikke ved hvordan din computer er sat op, kan vi ikke garantere for dine handlinger, så det er på eget ansvar, men nu har vi i hvert fald fortalt hvordan du opgraderer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.