Skip to content

Internettet er ikke et kurbad

fareInternettet er farligt, men hvorfor?
Altså lige ud over det åbentlyse som enhver der har en computer efterhånden er bekendt med, såsom at man kan få virus og spyware som i værste fald kan give hackere adgang til ens netbank?

Fordi internettet er som et  samfund der næsten er lovløst; uafhængig af verdenslandenes love og regler.

Næsten?
Hvis man bryder loven i det land man bor i, mens man færdes på internettet, så kan man straffes med bøde eller fængsel. Det vil altså sige at piratkopiering, trusler, børnepornografi m.v. ER ulovligt, også selvom det finder sted på nettet.

Hvordan er det så næsten lovløst?
Internettet tilhører ingen, intet land, ingen regering, ingen organisation eller person. Den data der strømmer med lysets hastighed gennem kabler begravet dybt under jordens overflade tilhører for så vidt heller ingen. I hvert fald ikke de et-taller og nuller som dataene består af. Et billede eller en tekst, for eksempel, kan naturligvis godt tilhøre nogen.
Det at internettet er globalt gør det let at skaffe sig information, skabe kontakt til mennesker og at dele information med andre. Men det gør det også let at være anonym. Man er kun et menneske blandt millioner og på internettet bestemmer man selv hvem man er og hvad man deler.
Det er anonymiteten der gør det let at overskride grænser man normalt ikke ville overskride. Både sine egne og andres. Man kan sige næsten hvad man vil uden at det har nogen mærkbar konsekvens.
Det er derfor også denne anonymitet der gør internettet farligt ud over førstnævnte åbenlyse fare i form virus og spyware. Vi lader os nemlig spinde ind i et fint net af falsk tryghed i kraft af denne anonymitet. Mange tror at fordi vi kan være anonyme, fordi vi er en af flere millioner, så er vi sikre på internettet, sålænge vi bare beskytter os mod virus, hackere og spyware.

Det er forkert!
Selv hvis det skulle lykkes at undvige alle farer involverende virus, hackere og spyware, så er der stadig informationer som ondsindede mennesker kan få fingre i  og endda ganske let og dernæst misbruge. Den information vi selv, ganske frivilligt, giver dem.

Har man børn, så har man givetvis allerede instrueret dem i ikke at tale med fremmede, ikke at sætte sig ind i fremmede biler, ikke tage mod slik af fremmede og at skrige og gøre modstand hvis nogen griber fat i dem på gaden. Alligevel lukker langt de fleste forældre døren op til en verden med et mylder af fremmede for deres børn, hvor de kan boltre sig uden opsyn: Internettet.

Det er meget let for et barn at blive lullet ind i en følelse af tryghed når de færdes på nettet. Hvad kan der ske? De sidder jo ved en computer på deres eget værelse, i forældrenes stue eller på skolen omgivet af mennesker de kender. Det gør det lettere at komme til at fortælle mere end man burde. Det kan være at man udleverer sit telefonnummer til en man har chattet med et stykke tid, så man også kan SMSe sammen, det kan være man fortæller hvad ens skole hedder eller i hvilken by man bor. Det kan enddog være man aftaler at mødes fordi man kender hinanden så godt nu. Gudskelov er meget chatteri uskyldigt, men hvorfor overhovedet tage chancen?
Man kan måske nok tænke at lille Henriette eller Thomas er kloge børn der passer på. Men en 10årig KAN ikke hamle op med en erfaren pædofil på 46 som kender alle tricksene. Så pas på børnene når de færdes på internettet. Ligesom du ikke ville lade din søn eller datter køre med i bil uden sele, bør du heller ikke lade ham eller hendes færdes på nettet uden nogen sikkerhed. Sikkerheden er dig. Hold øje med hvad dit barn foretager sig på nettet. Instruér dem jævnligt, men kærligt, i hvad der ok at sige til en man trods alt aldrig har mødt i virkeligheden.

Når alt det så er sagt, så er det ikke kun børn der er udsatte på internettet, det er voksne også. Voksne mennesker deler vidt og bredt information om sig selv på diverse fora og Facebook. Især Facebook bliver brugt flittigt. Stoler du 100% på alle dem du har på Facebook? Hvis ikke, så bør du måske tænke dig om før du smækker billeder op af dit nye B&O fjernsyn og fortæller om dine ferieplaner. Ved du hvordan man indstiller Facebook sådan at billeder, statusopdateringer m.v. ikke bliver delt med andre end dine egne venner(og altså ikke med hele verden eller med dine venners venner)? Hvis ikke, så bør du igen stærkt overveje den med fjernsynet og ferien på Facebook. Og endnu bedre, lad være med at lægge billeder op af dine børn uden eller med meget lidt tøj. Det kan godt være du og dine venner synes billederne er uskyldige og søde, men det er bare knap så uskyldigt hvis de havner på en pædofil-rings hjemmeside.

Ja, forholdsreglerne når man færdes på internettet er mange. Alt for mange til at man kan overskue dem alle på én gang. Derfor vil jeg koge dem ned til denne ene, let huskelige tommelfingeregel:

Del og skriv kun det på nettet, som du med ro i sindet og med god samvittighed kunne finde på at dele med eller sige til den første og bedste fremmede du møder på gaden næste gang du går uden for din dør.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.