Skip to content

Javas fremtid

imagesDet er en værre jungle med Java. Javas fremtid hænger i en tynd tråd.

Som du måske ved, er Java en udvidelse til en browser, hvor en browser er et program der kan vise hjemmesider. Hjemmesider, der indeholder elementer som er skrevet i Java, kræver derfor udvidelsen Java. En programmør kan lave udvidelser som kædes sammen med de forskellige browsere (Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari, Opera, Maxthon, GreenBrowser, Flock m.fl.) på flere måder. I mange år er der brugt en opkobling der hedder NPAPI. Ikke kun Java bruger NPAPI, også andre kendte udvidelser, som Facebook Video og Microsoft Silverlight bruger NPAPI. Også mange ukendte eller mindre kendte udvidelser bruger NPAPI.

Engang i 2013 har Google, firmaet bag Chrome, i en blog fortalt, at de på længere sigt vil udfase opkoblingen NPAPI, men de har ikke gjort så stort et nummer ud af det. Derfor har det været i lang tid, at Java-udvidelsen skulle aktiveres manuelt, v.h.a. et puslebrik i højre side af adressebjælken i Chrome. Så kom version 42, og der kunne der ikke bare aktiveres Java-plugin’en. Nej, først skulle du aktivere NPAPI, før man kunne aktivere Java-udvidelsen manuelt. Altså et trin mere. Nogle kloge hoveder fandt ud af at under de såkaldte “Flags” i Chrome kunne du aktivere NPAPI, og dermed kunne du køre Java alligevel.

Men fra Chrome version 45 af, vil det ikke mere virke. I version 45 kan du ikke aktivere NPAPI længere. Vi er indtil videre kommet til version 43, så vi har lidt tid til at løbe på endnu, men det er en tikkende tidsbombe. Så snart Chrome version 45 udkommer*, kan der ikke bruges Java. Eller Facebook Video og Microsoft Silverlight, for den sags skyld. Medmindre der bliver lavet nye versioner af de plugins, sådan at de ikke længere bruger NPAPI, men f.eks. PPAPI.

Oracle siger imidlertid: ”Google har annonceret ændringen i 2013, og sagde dengang at det ville være gældende fra ultimo 2014. Senere har de lavet det om til ultimo 2015, så mon ikke de laver det om igen?” Det er lige det, Google ikke gør. Desuden siger Oracle: ”Skift til Firefox”. Men også Firefox vil på sigt udfase NPAPI, så det er bare udsættelse af henrettelsen. Formentligt vil alle browsere udfase NPAPI. Simpelthen fordi NPAPI er for usikker.

Det ser altså ud til, at Oracle ikke ser realiteten i øjnene. De satser på, at Google udsætter deres henrettelse af NPAPI endnu engang. Naturligvis har Oracle ret i, at du kan skifte til f.eks. Firefox. Vi anbefaler også, at du skifter til en anden browser, der endnu understøtter NPAPI, hvis du har brug for Java, eller Facebook Video eller Silverlight. Indtil videre anbefaler vi Internet Explorer fra Microsoft, da Microsoft nok skal sørge for at Silverlight i det mindste virker i deres egen browser – og dermed formentligt også Java. Men den anbefaling er langt fra god. Vi har jo ikke magten til at ændre de plugins. Oracle KAN lave Java om til at understøtte en opkobling (som i IT-verdenen hedder “en API”) som bliver understøttet.

Udover den ringe anbefaling vi kan give, kan vi kun appellere til Oracle: gør noget realistisk. Alt andet er at skrive under på jeres egen dødsdom.

*Opdatering 26.10.2015: Den nyeste version af Chrome hedder 46 – Java er for længst ikke brugbar i Chrome. Noget lignede gælder de fleste andre browsere. Microsoft introducerede Edge i Windows 10, som skal erstatte Internet Explorer. Edge understøtter heller ikke Java

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.