Skip to content

WannaCry: Den nyeste krypteringstrussel alle snakker om

Så er den gal igen: Moder Jord er blevet ramt af en voldsom malware – eller “virus”, hvis du vil kalde det. WannaCry (VilGræde, red.) hedder den. Lige som tidligere krypteringstrusler prøver (oftest med succes!) WannaCry at kryptere alle dine dokumenter, billeder og andre personlige filer med en kode, som du kan få mod betaling af en løsesum. Om du rent faktisk får koden efter du har betalt er tvivlsomt – så vores gode råd er fortsat: lad være med at betale.

Men spørgsmålet er: hvordan kan man beskytte sig mod denne trussel? For det første: denne virus misbruger et hul i Windows, som Microsoft efter egen vurdering allerede har lukket i marts-måned. I så fald er det kun de computere, der ikke er blevet opdateret siden marts (eller slutningen af februar, for at kunne dække hele marts-måned) er sårbare. For det andet: Du kan ikke beskytte dig 100% mod malware. Du kan naturligvis installere et antivirusprogram, og det vil gøre det sværere for en malware om at forvolde skade. Men hvis du ignorerer din antivirus, f.eks. ved at slå den fra, eller ignorere advarslerne, så vil malwaren have frit lejde på din computer.

Det er også vigtigt, at du har en backup af din data: det er utrolig vigtigt, at du har en kopi af dine filer – på en USB-stick, i skyen eller på en NAS-server. For HVIS malwaren rammer din computer, så er der altså ingen kære mor – så vil du miste alle din feriebilleder, breve og skoleopgaver, regneark og andre personlige, værdifulde filer.

Er du blevet ramt? Sluk din computer omgående, og kontakt os! Lad være med at prøve noget selv, ethver fejltrin kan være katastrofal. Vi kan ikke love noget, men der er en chance for at vi kan gendanne dine filer.

Er du ikke endnu blevet ramt? Så husk de følgende ting:

  1. Sørg for at du har et godt antivirusprogram. Vi anbefaler ESET Internet Security. Den indbyggede antivirus fra Microsoft er ikke nødvendigvis lige så god som en fra en tredjepartsvirksomhed, eftersom Microsoft hævder at have løst problemet allerede i marts-måned – men glemmer at ikke alle computere er opdateret!
  2. Sørg for at dit antivirusprogram er opdateret og dit abonnement ikke udløbet.
  3. Sørg for at din computer er opdateret – ikke kun  til Windows 10 v. 1703 men også alle andre (mindre) opdateringer skal være installeret
  4. Lad være med at åbne filer fra e-mails, eller klik på links i en mail, medmindre du er 150% sikker på at det er noget harmløst!
  5. Er du ikke sikker på noget? Kontakt os!

Vi kan ikke sige det nok: IT bør ikke drille! Vi ved hvordan tingene virker, og vi vil hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.